Borsjt

Borsjt

Ingrediënten
1 kg. rode bieten (gaar)
200 gr. wortels
200 gr. aardappelen
200 gr. (spits)kool
500 gr. varkensvlees
1 ui
1/2 bosje peterselie
2 blokjes groentebouillon
2 laurierblaadjes
150 ml. zure room
70 gr. tomatenpuree
2 teentjes knoflook

Voorbereiding
- Kruid het vlees met peper en zout en snijd de bieten in hapklare stukken.
- Snipper de ui en hak de knoflook en peterselie fijn.
- Breng 1 liter water aan de kook met een waterkoker, gooi dit over in een hittebestendige maatbeker of steelpan en voeg daarna de bouillonblokjes toe om 1 liter bouillon te maken.
- Was en schil de wortels en aardappels en snijd in blokjes.
- Was de spitskool en snijd in dunne reepjes.
- Pers de citroen, zet het sap apart en zet overige ingrediënten klaar.

Bereiding
1. Zet een soeppan met een laagje olie op hoog vuur en laat 30 seconden warm worden.
2. Bak het vlees bruin aan alle kanten en blus af met bouillon. Laat het vlees zacht garen door het 45 minuten zachtjes te laten koken met deksel op de pan.
3. Zet een soeppan met een laagje olie op hoog vuur en laat 30 seconden warm worden.
4. Bak de ui glazig en voeg wortels, aardappels en spitskool toe.
5. Bak alles ongeveer 10 minuten al roerend en voeg dan de bieten toe.
6. Schep de tomatenpuree erbij en bak alles nog eens 10 minuten.
7. Haal het vlees uit de bouillon en snijd in hapklare stukken.
8. Schenk de bouillon bij het bieten mengsel en voeg laurierblaadjes en knoflook toe.
9. Laat nog 10 minuten zachtjes pruttelen.
10. Garneer met een klodder zure room en een handje verse peterselie.

Bieten rauw of voorgegaard?
Het makkelijkst is natuurlijk met voorgegaarde bieten, maar mocht je verse bieten van de markt halen, kun je deze het beste schillen, raspen en meebakken bij stap 4. De soep heeft een rijkere smaak met verse bieten. Vroeger echt een najaarsgroente, maar nu vrijwel het hele jaar verkrijgbaar.

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd