Franse Maaltijdsoep

Franse Maaltijdsoep

Ingrediënten
500 gr. stoofvlees
3 wortels
4 stengels bleekselderij
3 aardappels
250 gr. champignons
1 ui
90 gr. bloem
200 ml. witte wijn
200 ml. room
75 gr. roomboter
2 el. zilveruitjes
halve citroen
5 laurierblaadjes
5 takjes tijm
3 blokjes groentebouillon

Voorbereiding
- Breng 1,5 liter water aan de kook met een waterkoker, gooi dit over in een hittebestendige
maatbeker of steelpan en voeg daarna de bouillonblokjes toe om 1,5 liter bouillon te maken.
- Was en schil de wortels en aardappels en snijd samen met de bleekselderij, ui en het vlees in grove, hapklare stukken en zet alles apart.
- Snijd de champignons in kwartjes en zet apart.
- Rasp de schil van de citroen en per de citroen daarna uit. Zet allebei apart.
- Weeg de overige ingrediënten af en zet alles klaar.

Bereiding
1. Zet een soeppan met een laagje olie op hoog vuur en laat 30 seconden warm worden.
2. Kruid het vlees met peper en zout en bak aan alle kanten goudbruin.
3. Voeg de ui, tijm en laurier toe en schep goed om.
4. Blus af met de witte wijn en voeg de bouillon toe.
5. Draai het vuur zacht en voeg na 1 uur de wortel, bleekselderij en aardappel toe (nog 30 min).
6. Bak de zilveruitjes & champignons goudbruin in een koekenpan.
7. Blus de champignons af met het citroensap en draai het vuur uit.
8. Zet een lege soeppan met een zeef erboven klaar. Giet nu de volle soeppan over in de lege, waarbij je het vocht (de bouillon) opvangt in de pan en de inhoud opvangt in de zeef.
9. Verwarm in de lege soeppan de boter (op laag vuur) en voeg de bloem toe zodra de boter is gesmolten. Blijf goed roeren totdat het mengsel (de roux) borrelt en voeg dan beetje bij beetje
de bouillon toe, zodat deze gaat binden.
10. Voeg ook de champignons, zilverui en citroenrasp toe en laat nog 10 minuten pruttelen.
11. Breng op smaak met peper en zout.

Hoe langer hoe beter!
Bij een stevige bouillon is het natuurlijk altijd lekkerder wanneer je deze zo lang mogelijk kan laten trekken. Maak ‘m het liefst een dag van tevoren. Bon appetit!

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd