Gratin Dauphinois

Gratin Dauphinois

Ingrediënten
1 kg. aardappels
250 ml. room
3 teentjes knoflook
2 uien
1 tl. nootmuskaat
1 el. verse tijm
100 gr. parmezaanse kaas
klontje boter

Voorbereiding
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Schil de aardappelen en uien en snijd alles in dunne plakjes met de keukenmachine.
- Smeer de taart/quichevorm rijkelijk in met boter.
- Hak de knoflook fijn, weeg de overige ingrediënten af en zet alles klaar.

Bereiding
1. Zet een hapjespan met een klontje boter op hoog vuur en laat 30 seconden warm worden.
2. Bak de uien glazig en voeg daarna de aardappels, tijm, nootmuskaat en knoflook toe.
3. Voeg na 10 minuten de room, peper en zout toe en schep alles goed om.
4. Stort alles in de quichevorm en verdeel gelijkmatig.
5. Bestrooi met parmezaanse kaas en verwarm 40 minuten in de oven.

Varieer met verschillende kazen
Probeer het gerecht eens met een andere kaas, bijvoorbeeld gorgonzola (bij stap 3) of geraspte zwitserse gruyere in plaats van parmezaanse kaas. Het gerecht leent zich ook voor uitgebakken spekjes of plakjes parmaham (bak mee bij stap 2).

 

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd