Mama's Legendarische Zalm-Prei-Schotel

Zalm Prei Schotel

Ingrediënten
3 preien
1,5 kg. aardappels
200 gr. gerookte zalm
200 ml. crème fraîche
150 gr. geraspte kaas
40 gr. roomboter
100 ml. room of melk

Voorbereiding
- Breng een soeppan met ruim water aan de kook.
- Schil de aardappels en snijd de prei in de lengte doormidden. Was allebei grondig.
- Snijd de gerookte zalm in grove snippers.
- Verwarm de oven op 180 graden en zet de rest van de ingrediënten klaar.

Bereiding
1. Doe de aardappels in het kokende water en kook deze tot ze gaar zijn.
2. Zet een hapjespan met een laagje olie op hoog vuur en laat 30 seconden warm worden.
3. Bak de prei en draai het vuur na 5 minuten laag. Laat het 15 minuten smoren (het is de bedoeling dat de prei zacht word, niet bruin. voeg indien nodig wat water toe).
4. Voeg de gerookte zalm en crème fraîche toe en schep alles goed om.
5. Giet de aardappels af, voeg de boter en room (of melk) toe en stamp alles tot een puree.
6. Breng de puree en prei-zalm op smaak met peper en zout.
7. Bekleed een ovenschaal met het prei-zalm mengsel. Verdeel daarna de puree over het mengsel en bestrooi het met de geraspte kaas.
8. Zet de ovenschaal 15 minuten in de oven (of tot de kaas de gewenste kleur heeft).

Lastig verdelen?
Als je het de avond van tevoren maakt en de ovenschaal in de koelkast laat afkoelen, kun je er de volgende dag mooie gelijke delen van snijden en in een klein ovenschaaltje opwarmen. Je kunt ze met ovenschaaltje en al gerust in de vriezer (afgedekt) bewaren.

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd