Soto Ajam

Soto Ajam

 

Soto Ayam maken is niet moeilijk, maar waarschijnlijk moet je wel even naar de toko omdat sommige ingrediënten niet bij de plaatselijke supermarkt te koop zijn. Maar als je deze moeite hebt gedaan, wil je nooit meer anders. Voordeel is dat je de verse kruiden altijd in kunt vriezen en de specerijen gedroogd kunt bewaren.

Ingrediënten  

Bouillon
6 ontbeende kippendijfilets
3 schijfjes gemberwortel (jahe)
2 stengels citroengras (sereh)
3 Indonesische kafir limeblaadjes(jeruk purut)
3 Indonesische laurierblaadjes (salam)
2 kippenbouillionblokjes en zout naar smaak

Boemboe
4 sjalotten
1 sereh gekneusd
3 teentjes knoflook
0,5 trassipoeder
1 spaanse peper (lombok)
4 kemirinoten
1 theelepel korianderpoeder (ketoembar)
0,5 duimlengte dunne duimlengte geelwortel Kunyit)
1 theelepel sambal oelek
3 limoen blad (jeruk purut) 

Toppings
50 gr mungbean-vermicelli (So-oen)
Handje gebakken uitjes (glutenvrije optie - zelf maken)
4 – 6 hardgekookte eieren
4  gekookte vastkokende aardappelen in blokjes
1 kleine prei in fijne ringetjes
200 gr spitskool in dunne reepjes gesneden
250 gr taugé
3 bosuitjes in ringetjes
1 bosje selderij fijngehakt
1 limoen in partjes
Kroepoek (glutenvrije optie - cassave kroepoek)
Gekookte witte rijst

Bereiding

Bouillon
Zet een pan op met 3 liter water en voeg de ingrediënten uit "Bouillon" toe. Laat koken, zodra de kip gaar is, schep de gare kip eruit, rafel deze met twee vorken in mooie strips. Houd deze apart.

Boemboe
Rooster de kemirinoten in een droge koekenpan tot ze geuren. Doe
ze samen met de rest van de ingrediënten in de foodprocessor en maal ze tot een pasta. Verhit de arachideolie in een pan met anti- aanbak laag en voeg de boemboe samen met de gekneusde serehstengel en de jeruk purut toe en schep deze goed om, zodat de geuren en smaken goed vrijkomen. Voeg de boemboe toe aan de soep en laat deze zachtjes 1 tot 11⁄2 uur op laag vuur trekken.

Toppings
Wel de so-oen volgens de aanwijzingen op de verpakking, giet ze af, knip ze klein en leg in een schaaltje. Doe de andere toppings ook in schaaltjes en zet die samen met de gerafelde kip en de hete bouillon op tafel. Zorg ervoor dat je diepe borden of ruime kommen hebt. Schep een beetje rijst in je kom en voeg taugé́, kip, aardappel, kool, ei, prei en so-oen toe. Schep de hete soep erover en garneer met andere toppings die je lekker vindt.

Veel kookplezier en natuurlijk selamat makan!

Groetjes van ClouFood Clourinda Loves Food (instagram: @cloufood )

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd