Tarte Tatin

Tarte Tatin

Ingrediënten
100 gr. suiker
60 gr. boter
5 appels
1 tl. kaneelpoeder
5 vellen bladerdeeg (glutenvrije optie)

Voorbereiding
- Schil de appels, snijd in vieren en verwijder het klokkenhuis.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Laat de vellen bladerdeeg afzonderlijk van elkaar ontdooien.
- Weeg de overige ingrediënten af en zet alles klaar.

Bereiding
1. Zet een koekenpan (die ook ovenbestendig is) op middelhoog vuur en voeg de suiker toe.
2. Laat de suiker smelten en voeg dan de boter toe en roer goed door elkaar.
3. Draai het vuur laag en leg de appels in het suikermengsel en bestrooi met kaneel.
4. Leg de vellen bladerdeeg op elkaar en rol ze uit met een deegroller. Gebruik hiervoor wat bloem op het aanrecht en op je deegroller, zodat het bladerdeeg niet blijft plakken.
5. Leg een groot bord op het uitgerolde bladerdeeg en snijd rondom, zodat je een ronde plak bladerdeeg overhoud. Leg deze nu voorzichtig over de appels heen.
6. Druk de randen wat naar binnen en prik een paar gaatjes in het deeg.
7. Zet de pan nu 45 minuten in het midden van de oven en draai meteen om zodra deze klaar is. Doe dit door een bord omgedraaid op de pan te leggen en in één keer om te draaien.

Geschiedenis
De taart is ooit tot stand gekomen in een hotel in Frankrijk in 1880. Een van de gastvrouwen had de appels te lang gebakken in suiker en boter en wilde de “appeltaart” redden door het deeg er maar bovenop te leggen. Dit resulteerde in wat we nu kennen als “tarte tatin”. 

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd